Heb jij angst voor een terugval? Of het jojo-effect…?

Heb jij angst voor een terugval? Of het jojo-effect…?

Je ideale gewicht bereiken is voor veel mensen een droom die uitkomt. Dan moet je dit gewicht nog de rest van je leven op gelijk niveau zien te houden. Bij een normale gezonde levensstijl zou dit geen probleem moeten zijn, maar je kunt een terugval hebben die ervoor zorgt dat je toch weer aankomt. Je kunt hierdoor last krijgen van het jojo-effect. In dit artikel ga ik in op de angst voor een terugval, wat dit kan veroorzaken en wat je hiertegen kunt doen.

Angst voor een terugval kan ervoor zorgen dat je het lastig vindt om te beginnen met afslanken. Je bent bang dat je daarna toch weer aankomt en je weer helemaal opnieuw kunt beginnen. Je raakt al bijna gefrustreerd als je eraan denkt.

Overtuigingen over je kans op een terugval

Wanneer je bang bent voor een terugval zegt dit vaak iets over hoe jij jezelf ziet. Of je bijvoorbeeld een gezonde levensstijl aankunt. Of je gelukkig kunt zijn zonder voeding als oplossing bij nare emoties.

Je kunt ook bang zijn voor een andere terugval dan die van je gewicht, maar die zeker invloed kan hebben op hoeveel je weegt. Je kunt bang zijn voor een terugval van een burn-out, depressie, overspannenheid, angststoornis of een verslaving.

Dit lijkt niets met je gewicht te maken te hebben, maar het is al heel lang bekend dat dit soort mentale problemen ervoor kunnen zorgen dat je de zorg voor jezelf even laat voor wat het is.

Terugval van angststoornis

Mensen die met succes zijn behandeld tegen een angststoornis hebben 33 tot 50 procent kans dat ze een terugval krijgen van de angststoornis. Bijna de helft van de mensen die dus een angststoornis met succes is behandeld met cognitieve gedragstherapie kan dus een terugval krijgen.

Het is daarom ook niet zo gek dat je bang kunt zijn voor een terugval van de angststoornis. Wat er meestal gebeurt bij zo’n terugval is dat je na blootstellingstherapie, confrontatie met de angst, een hele tijd niet met je originele angst geconfronteerd wordt. Bij een confrontatie na een lange periode zonder confrontatie kan dit een angst oproepen die hoger is dan bij een confrontatie direct na de behandeling[1].

Een reden waarom het programma van ikveranderwel.nl werkt is omdat er niet alleen gebruik wordt gemaakt van cognitieve gedragstherapie, maar ook van hypnose. Hypnose versterkt vaak de behandeling van CGT waardoor je bij die helft van de mensen hoort die geen terugval krijgt[2].

Met hypnose worden nieuwe overtuigingen en handvatten om met je angst om te gaan dieper in je opgenomen waardoor je onbewuste reactie beter past bij je nieuwe mentale staat.

Terugval burn-out

Een burn-out heeft ook grote gevolgen voor je gewicht. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die last hebben van een burn-out vaker emoties wegeten en hun eetgedrag niet onder controle hebben. Nu is dat wel logisch, want tijdens een burn-out heb je zo lang zoveel van jezelf gevraagd dat je dat allemaal moet loslaten om door die burn-out heen te komen en om ervan te herstellen.

Van alles ‘moeten’ kan daarom voor een terugval zorgen van de burn-out en dus ook weer van het emotie-eten of überhaupt geen controle meer hebben over je eetgedrag.

Als je angst hebt voor een terugval van een burn-out is het vooral belangrijk om naar jezelf te luisteren wanneer je rust nodig hebt. Omdat bij overgewicht vaak veel meer komt kijken dan alleen wat je eet help ik mensen ook met hun zelfwaardering en zelfrespect zodat je ervan overtuigd bent dat je mag doen wat jíj wilt. Als vrij nemen is wat jij nodig hebt kan dat. Nee zeggen tegen overwerk mag. Dat ben je waard, want je hebt maar 1 leven en het is zonde om dat totaal gestrest te beleven. Je leert dus dat je het waard bent om goed voor jezelf te zorgen en dus ook om stress te vermijden en te kiezen voor ontspanning.

Terugval depressie

Een depressie hoeft niet altijd voor overgewicht te zorgen, maar uit onderzoek blijkt dat moeders met depressieve klachten die klachten vaak “behandelen” met voeding. Het is dus jammer als je om de een of andere reden weer last krijgt van een depressieve mindset en daardoor meer gaat eten en weer aankomt, wat die depressieve gevoelens weer kan versterken[3].

Voor het voorkomen van een terugval in depressie is het net als bij een burn-out van belang dat je voor jezelf kiest op momenten dat je dat echt nodig hebt.

Terugval in aankomen zonder duidelijke verklaring

Je sport, je ontspant, je slaapt, je eet gezond, je hebt geen last van stress en toch kom je weer aan. Hoe kan dat dan?

Je kunt ook gewoon last hebben van het jojo-effect. Dit kan een fysiek probleem zijn waarin je vetcellen last hebben van stress en daardoor liever het vet weer opslaan[4]. Je kunt gelukkig wel dingen doen om je vetcellen ontspannen te houden waardoor ze het prima vinden dat ze leeg zijn.

Vetcellen krijgen namelijk last van stress wanneer je lichaam gifstoffen moet verwerken of bij hitte[5], misschien houden we daarom zo van ons koele klimaat in Nederland. Hitte is iets waar je vetcellen niet blij van worden en waar ze gestrest van raken omdat dit eiwitten kan vervormen. Een manier die helpt om je vetcellen rustig te houden is door geen hete douche te nemen, maar een lauwwarme of zelfs een koude douche (dat werkt ook weer goed voor je immuunsysteem).

Dan kun je nog kijken of jij je lichaam toch gifstoffen geeft die ze moeten verwerken. Neem je bijvoorbeeld medicatie waarvan je denkt aan te komen? Eet je toch veel gefabriceerde voeding, in plaats van voeding van moeder natuur? Was je jouw groente en fruit goed voordat je het eet zodat er geen pesticiden meer opzitten?

Voorkomen van een terugval

Om een terugval te voorkomen is het belangrijk dat je voor langere tijd begeleid wordt bij het oplossen van je problemen. Het maakt hierbij niet uit of dit gaat om mentale problemen of alleen de problemen van het vasthouden van een gezonde levensstijl.

Daarbij is het ook belangrijk om een echte transformatie door te maken in je mindset en manier waarop je tegen voeding en omgang met emoties omgaat. Door die transformatie volledig te doorlopen is de kans op een terugval veel kleiner.

Daarbij helpt de langdurige begeleiding je om je telkens bij te sturen op een moment waarop je toch even met je handen in het haar zit.

Ook kan je praktische tips krijgen bij een terugval van net een paar kilo meer om te zien of alles goed gaat of niet.

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen met afslanken en het behouden van je ideale gewicht? Ik help je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca

[1] https://www.semanticscholar.org/paper/Relapse-of-successfully-treated-anxiety-and-fear%3A-Boschen-Neumann/8441da962f53290ec83d4fac41bcddc7c2645bbb

[2] https://psycnet.apa.org/buy/2005-02854-017

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316300691

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26759119

[5] https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cellular_stress_response

Over de schrijver
Reactie plaatsen