Aankomen in gewicht door medicijnen: Waar of niet waar?

Aankomen in gewicht door medicijnen: Waar of niet waar?

Je hoort vaak bij vrouwen die een nieuw medicijn krijgen en die daarna zijn aangekomen dat dit door het medicijn komt, maar klopt het nu dat medicijnen ervoor zorgen dat je aankomt en dat je er helemaal niets aan kunt doen? In dit blog ga ik dieper in op het effect van een aantal medicijnen op je gewicht en hoeveel jij eraan kunt doen dat je toch niet aankomt door de medicatie.

Aankomen door de pil

Vooral als je nooit zwanger bent geweest kan de pil even wennen zijn. De pil simuleert namelijk een soort nepzwangerschap waardoor je eetbehoefte kan veranderen. Je krijgt vaak veel meer zin in zoetigheid en als je daaraan toegeeft kun je inderdaad aankomen.

Het enige wat de pil zelf doet is ervoor zorgen dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dit kan een kilo misschien 2 schelen. Kom je meer aan dan 2 kilo, dan ligt het echt aan je eigen eetgedrag, deze informatie heb ik van mijn huisarts.

In de jaren 80 is er ook onderzoek gedaan naar gewichtsverschillen tussen vrouwen die gebruikmaakten van de pil of van andere voorbehoedsmiddelen (zoals het condoom). In dit onderzoek kwam zelfs totaal géén gewicht verschil naar voren tussen vrouwen die de pil gebruikten of die dit niet deden[1].

In de jaren 90 is er onderzocht of er een verschil was tussen vrouwen die de pil oraal innamen, vrouwen die een pilimplantaat kregen of vrouwen die shots kregen voor de anticonceptie. In dit onderzoek kwam geen verschil tussen de 3 naar voren. Wel was het opvallend dat vrouwen die de pil slikten of een implantaat hadden juist een halve of 1 kilo afvielen en vrouwen die een shot kregen ongeveer een halve kilo aankwamen[2].

In het geval van de pil is het dus de kunst om erachter te komen hoe je gezond kunt snacken als je opeens een ontzettende food-craving krijgt.

Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met snoepen met een appel, komkommer, snackwortels en snack paprika’s in plaats van chocolade. Daarbij kun je ook kijken naar thee die helpt om te veel vocht af te vloeien, of iets anders met kalium wat daarvoor helpt.

Natrium, zout, zorgt er ook voor dat je meer vocht vasthoudt. Je kunt daarom ook controleren of je onbewust toch veel zoute voeding eet.

Je kunt bijvoorbeeld eerst een dagboek bijhouden waarin je noteert wat je eet. Vervolgens kun je opzoeken of hier onbedoeld veel zout in zit. Dan kun je kijken of je die kunt schrappen uit je dieet, of kunt vervangen voor gezondere minder zoute voeding.

Aankomen door antidepressiva

Antidepressiva wordt ook vaak gezien als grote boosdoener voor het aankomen in gewicht en het verhogen van de kans op diabetes type 2. In de V.S. is er met name onderzoek gedaan naar de verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 2. Die kans is inderdaad hoger, maar als je kijkt naar hoeveel hoger de kans is geworden is dit nog vrij klein. De normale kans is namelijk 1,1% en de kans met antidepressiva is tussen de 1,7 en 2,3%. Je gaat dan zeg maar van een kans van iets meer dan 1 op de 100 naar een kans van rond de 1 op de 50. Dit zijn nog steeds kleine kansen volgens de onderzoekers.

Ook is het aankomen in gewicht gemeten. In een periode van vijf jaar komen mensen zonder antidepressiva 1,4 kilo aan en mensen met antidepressiva 2,5 kilo. Hier is het verschil maar 1 kilo[3].

Kom je dus veel meer kilo’s aan dan dat? Dan kan het toch zo zijn dat je moet kijken naar hoe jij eet en hoeveel je beweegt. Je komt namelijk niet standaard 10 kilo aan wanneer je gebruikmaakt van antidepressiva.

Wanneer je last hebt van depressieve klachten bestaat de kans dat je emoties weg-eet in plaats van aanpakt. In dat geval kun je kijken of je hier op een andere manier mee om kunt gaan. Dit is iets waar je ook hulp bij krijgt wanneer je meedoet met het programma van ikveranderwel.nl.

Daarnaast kun je kijken naar hoeveel je beweegt. Heb je een zittend beroep zonder zit-sta bureau? Dan kan het aanschaffen van een plateau dat al zo functioneert je al behoorlijk op weg helpen.

Er zijn ook nog andere manieren om je hoeveelheid beweging te verhogen. Iemand die ik ken is net begonnen met haar “waterkoker-workout” elke keer als ze de waterkoker aanzet voor een pot thee gaat ze squats doen, gewichtjes heffen of zelfs burpees doen totdat de waterkoker klaar is. Dát is dan toch weer extra beweging, en daarna kan ze lekker genieten van haar thee.

Je kunt ook gewoon beginnen met elke dag 30 minuten wandelen.

Aankomen door astmamedicijnen

Ook bij astmamedicijnen wordt vaak gedacht dat aankomen in gewicht een bijwerking is. Omdat dit ongezond is op de lange termijn hebben wetenschappers onderzocht of dit daadwerkelijk een bijwerking is of niet.

Hiervoor zijn in Zweden mensen met astma onderzocht die behandeld werden met corticosteroïden en mensen die dit niet namen. Hieruit kwam geen verschil naar voren.

De verschillen die de onderzoekers konden zien hadden vaak een correlatie met roken, gebrek aan lichaamsbeweging. Kom je dus aan terwijl je astmamedicijnen gebruikt en rook je? Dan kan het handig zijn om te stoppen met roken. Neem eens een kijkje op ikstopwel.nl

Daarnaast kun je ook kijken of je meer kunt bewegen. Je hoeft niet per sé te sporten en daarmee de kans op een astma-aanval verhogen. Dagelijks wandelen is kan al voldoende zijn.

Mensen met overgewicht namen wel vaker de medicatie hiervoor, maar waren dus niet aangekomen door de medicatie[4].

Aankomen door schildklier medicijnen

De schildklier is een belangrijk orgaan voor je stofwisseling en dus kan de werking van de schildklier ervoor zorgen dat je of makkelijk aankomt (bij een langzame stofwisseling) of lastig aankomt en altijd super (of zelfs te) slank blijft (bij een snelle stofwisseling).

Dus bij sommige medicatie waarbij de schildklier vertraagd wordt is het juist de bedoeling dat je iets aankomt. Maak jij je druk om aankomen terwijl je een snelwerkende schildklier hebt, controleer dan eerst of je een gezond BMI hebt voordat je wat verandert.

Anders kun je met je arts overleggen of je de hoeveelheid medicatie kunt aanpassen.

Bij de andere medicatie voor schildklierproblemen waarbij je stofwisseling traag is en de medicatie je stofwisseling versnelt, is het juist de bedoeling dat je afslankt. Deze wordt ook vaak gegeven in combinatie met een maagverkleining[5].

Aankomen in gewicht door medicijnen: niet altijd waar

Ja, je kunt een paar kilo aankomen in gewicht door medicijnen. Is het echter meer dan een paar kilo? Dan kan het zo zijn dat de medicatie je voorkeur voor bepaalde voeding heeft veranderd waardoor je het lastiger vindt om gezonde keuzes te maken.

In dat geval is het belangrijk om de gezonde snacks uit de natuur te vinden. Om te proeven hoe heerlijk fris een komkommer is. Om te merken dat een appel net zo lekker kan zijn als zoete popcorn.

Heb je hulp nodig met het krijgen van een gezonde levensstijl om die paar (extra) kilo(s) die er door de medicijnen bij zijn gekomen er weer af te krijgen? Ik help je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0197007086801632

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/001078249500189H

[3] https://care.diabetesjournals.org/content/33/12/2611.short

[4] https://www.nature.com/articles/0801382

[5] https://link.springer.com/article/10.1007/s11695-017-2616-7

Over de schrijver
Reactie plaatsen