Ben jij bang om te beginnen met afslanken?

Ben jij bang om te beginnen met afslanken?

Aan de ene kant wil je afslanken, aan de andere kant denk je dat het geen verschil maakt of ben je juíst bang dat het geen verschil maakt. Afslanken is iets wat veel vrouwen doen voor hun gezondheid en om zich net even wat beter in hun vel te voelen. Een paar kilo kan al voldoende zijn, maar toch lijkt ons iets tegen te houden om die eerste stap te zetten. Waar ligt dat eigenlijk aan en wat kun je ertegen doen? Daar ga ik in dit blog op in.

Patroon wat vaststaat en bekend is

Hoe jij je leven nu leidt is een patroon dat je waarschijnlijk al jaren volgt. Het is comfortabel. Je bent op je gemak en je weet wat je kunt verwachten. Je hebt bijna nooit last van onaangename gevoelens en als je die wel hebt weet je hoe je ermee om kunt gaan. Als je iets zwaarder bent dan je zou willen is het vaak voeding dat je helpt om met die onaangename gevoelens om te gaan.

Dit patroon voelt voor jou veilig en bekend, maar leidt dus niet tot de gewenste afslanking, al is het maar een paar kilo.

Er is dus iets in je levensstijl, in je omgang met je dagelijkse problemen en vreugde dat ervoor zorgt dat je niet je gezondheidsdoelen haalt.

Patroon doorbreken is eng

Het is daarom belangrijk om dit patroon te doorbreken en dat kan eng aanvoelen. Je moet dingen anders doen dan anders. Misschien moet je meer gezond eten. Minder brood of vet eten en ben je bang dat je daardoor last krijgt van hongergevoelens. Misschien moet je juist meer bewegen, maar heb je het gevoel dat je al zo weinig tijd hebt om goed in te delen voor jezelf.

Allerlei angsten kunnen je beletten om je huidige patroon te doorbreken naar het patroon dat werkt om af te slanken. De angst of het gaat lukken, maar ook de angst dát het lukt en de gevolgen niet zijn wat je had verwacht en de angst dat je niet direct je nieuwe patroon perfect kunt doorvoeren.

“Moet” in beweging komen

Vaak “moet” je van jezelf in beweging komen. Hierbij heb ik het niet per sé over bewegen. Ik heb het over dat je naar de supermarkt “moet” en daar andere voeding “moet” kopen dan normaal. Je “moet” opeens veel meer groente eten van jezelf. Je “moet” opeens elke dag hardlopen of wandelen. Je “moet” ineens geen enkel snoepje of ongezond snackje kopen.

Al dit moeten kan bij voorbaat al vermoeiend zijn en je demotiveren om je patroon te doorbreken om een aantal kilo af te slanken en dan hebben we het alleen maar over de eerste stap.

Moet blijvend bewegen

Want je “moet” niet alleen in beweging komen. Het is ook nog eens de bedoeling dat je dit nieuwe gezonde patroon als nieuwe levensstijl oppikt voor de rest van je leven. Dit kan ontzettend zwaar overkomen, vooral omdat je niet kunt overzien wanneer het ophoudt en wanneer je echt kunt genieten van je gezonde levensstijl.

Welke motivatie overwint je angst voor het nieuwe

Om het moeten minder vermoeiend te maken kun je ook juist kijken naar wat je motiveert om af te slanken. Afslanken biedt bijvoorbeeld de volgende voordelen:

  • Je bent minder snel moe.
  • Je hebt een lagere kans op het ontwikkelen van diabetes type II.
  • Je hebt een lagere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
  • Je wordt ouder.
  • Je hebt meer energie om met je kinderen te spelen.
  • Je ziet er representatiever uit (tenzij je een te laag BMI krijgt van onder de 18)
  • Je krijgt minder last van ontstekingen (lees: puistjes)
  • Je gewrichten blijven langer goed.

Je hebt 2 soorten motivatie. Intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie doe je iets omdat je het leuk vindt. Je raakt gepassioneerd over hetgeen waarmee je bezig bent.

Bij extrinsieke motivatie doe je juist iets vanwege een externe factor. Beter kunnen genieten van het moederschap is bijvoorbeeld zo’n externe factor, die heel motiverend kan werken om af te slanken. Zodra je merkt dat het werkt zorgt dit er ook voor dat je externe motivatie een interne motivatie kan worden. Waardoor het makkelijker is om de gezonde levensstijl vast te houden om op die manier een paar kilo af te slanken.

Vertrouwen in je eigen kunnen

Als het met de motivatie wel goed zit, maar je toch af en toe een dag hebt waarop je denkt “ik kan dit niet” en grijpt naar die chocoladereep is er niets aan de hand. Zolang je maar weer teruggaat naar die gezonde levensstijl en dit gevoel je niet dagelijks lastigvalt.

Je zelfvertrouwen kan er ook voor zorgen dat je bang bent om te beginnen met afslanken. Je kunt je zelfvertrouwen dan op meerdere manieren versterken. Door in een keer het roer volledig om te gooien kan het inderdaad lastig zijn om een gezonde levensstijl vast te houden.

Beginnen kun je dan het beste doen met 1 stap. Je begint bijvoorbeeld met niet meer snoepen. Je maakt er een challenge van om 30 dagen lang niet te snoepen met een uitzondering op een zondag elke 2 weken. Als je merkt dat niet snoepen werkt en alleen gezonde voeding eten iets is wat je kan, helpt dit je al om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Bovendien heb je na 30 dagen op die manier van niet snoepen al een nieuwe gewoonte gemaakt. Je hebt dan al een gezondere levensstijl en wellicht zie je al verschil op de weegschaal.

Dan kun je de volgende challenge toevoegen aan het verder veranderen van je patroon. Bijvoorbeeld om elke dag 30 minuten te bewegen. Het maakt niet uit of dit een wandeling is, in de sportschool of thuis met sportvideo’s van YouTube. Als je maar 30 minuten beweegt.

Op die manier verander je niet in 1 keer, maar juist stap voor stap je patroon en hoef je dus ook niet in 1 keer te beginnen. Je begint juist elke maand weer een beetje meer. Hiermee bouw je ook elke maand aan je zelfvertrouwen dat je kunt afslanken.

De angst dat je het niet in een keer perfect doet valt met deze methode ook af, omdat je het niet in een keer perfect hoeft te doen.

Misvattingen over slagen

De angst voor succes is voor sommige mensen ook een reden om niet de eerste stap te zetten om af te slanken. Want als het je lukt kun je immers niet meer met al je vrienden en vriendinnen mee klagen over het leed dat net iets te zwaar zijn heet. Hoor je dan nog wel bij het groepje?

Allerlei overtuigingen over de nadelen van succes kunnen je beletten om je persoonlijke gezondheidsdoelen te halen, terwijl de voordelen toch ook echt wel super zijn.

In dat geval kan het handig zijn om je belemmerende overtuigingen over succes om te denken.

Bijvoorbeeld:

Belemmerende overtuiging: Als ik afslank kan ik niet meer mee klagen over mijn gewicht en hoor ik niet meer bij het groepje.

Omdenken: Als ik afslank kan ik mijn groepje helpen met tips die voor mij hebben geholpen met afslanken en kunnen we daarna klagen over slank zijn.

Belemmerende overtuiging: Als mensen me pas interessant vinden als ik slank ben gaat het alleen maar om het uiterlijk.

Omdenken: Als ik slank ben maak ik een betere eerste indruk, waardoor ik meer handige connecties kan maken.

Door belemmerende overtuigingen om te denken kan de angst voor succes je ook niet meer tegenhouden om een begin te maken met afslanken.

Heb je meer hulp nodig dan alleen deze praktische tips? Dan help ik je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca

Over de schrijver
Reactie plaatsen