Uitstelgedrag en gezond leven: Wat doe je ermee?

Uitstelgedrag en gezond leven: Wat doe je ermee?

Uitstelgedrag is iets waar veel mensen last van hebben. Als je een uitsteller bent, ben je hier waarschijnlijk al achter gekomen toen je nog naar de middelbare school ging. Huiswerk, leren voor toetsen, het kan allemaal op het allerlaatste moment. Ook het zetten van de nodige stappen voor onze gezondheid doen we vaak te laat, op het allerlaatste moment. Je gaat bijvoorbeeld pas gezond eten als je kleding te strak zit of zelfs als je huisarts zegt dat je diabetes hebt, je gaat pas bewust ontspannen als je een burn-out krijgt. Je gaat pas stoppen met roken als je huisarts dat adviseert. Waarom stellen we een gezond leven uit?

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is gedrag waarmee je uitstelt wat je eigenlijk moet doen. Bijvoorbeeld als je huiswerk moet maken, dan ga je eerst je kamer opruimen of nog even sporten. Je bedenkt een excuus waarom je niet direct hetgeen doet wat je moet doen en bedenkt er een andere taak voor in de plaats.

Uiteindelijk moet je vaak opeens heel snel iets doen vanwege een deadline wat eigenlijk alleen maar voor problemen zorgt.

De gevolgen van uitstelgedrag over het algemeen

Over het algemeen zorgt uitstelgedrag ervoor dat hetgeen wat je eigenlijk moet doen op het laatste moment wordt afgeraffeld. Als het om werk of huiswerk gaat betekent dit vaak dat de kwaliteit minder goed is dan wanneer je eerder was begonnen.

Dit levert allerlei stress op, wat weer slecht is voor je gezondheid.

De gevolgen van uitstelgedrag voor je gezondheid

Uitstelgedrag voor je gezondheid is ook erg onhandig. Uitstelgedrag alleen al levert stress op. Door zaken die met je gezondheid te maken hebben uit te stellen kun je daar ook weer stress van krijgen.

Uitstelgedrag kan ook een patroon worden waardoor je gezond gedrag gaat uitstellen, zoals bewegen, gezond eten en op tijd ontspannen.

Als je een probleem hebt, zoals pijn die niet weggaat, kun je ook het zoeken naar medische hulp gaan uitstellen[1]. Dit kan ervoor zorgen dat een medische behandeling geen nut meer heeft voor het probleem dat je hebt.

Uitstelgedrag kan dus vrij ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs hoe lang je leeft.

Waarom stellen we gezond gedrag uit?

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan uitstelgedrag voor je gezondheid[2], namelijk:

  1. Je gevoel van kunnen.
  2. Je inschatting van de ernst van de gevolgen.

Je gevoel van kunnen, ook wel self-efficacy genoemd, gaat over het gevoel dat je hebt of jij je kunt houden aan een dieet. Kun jij slechts een bepaald aantal calorieën eten? Kun je die pizza laten staan? Kun je die appel eten in plaats van dat stuk chocolade? Kun je elke dag (of om de dag) een half uurtje wandelen?

Het vertrouwen dat jij hebt in je eigen kunnen om dit te doen bepaalt een groot deel van het uitstelgedrag.

De inschatting van de ernst van de gevolgen is anders. Als je een beetje overgewicht hebt kun je daar vaak nog gewoon mee leven en is de noodzaak om af te slanken niet zo groot. Een sociale gebeurtenis, zoals een trouwdag, kan ervoor zorgen dat je toch even wilt afslanken zodat je er goed uitziet op die dag. Tot daar ligt de grens wel van de gevolgen van een beetje overgewicht.

Heb je juist ernstig overgewicht of zelfs morbide overgewicht, dan is je inschatting om te moeten afslanken vaak anders. Bij ernstig overgewicht kun je bijvoorbeeld ook last hebben van een slecht cholesterol wat de kans op beroertes en hartaanvallen aanzienlijk verhoogd. Je kunt last hebben van een hoge bloeddruk wat weer slecht is voor je aderen en zelfs diabetes ontwikkelen.

De noodzaak om dan actie te ondernemen is een stuk groter en dan stel je het gezonde gedrag niet uit.

Een andere reden die sommige mensen hebben voor uitstelgedrag is perfectionisme. Je wilt iets alleen doen als je denkt dat je het perfect kunt doen[3].

Uitstelgedrag bij diëten en bij gezond leven

Het volgen van een dieet is erg lastig. Dat kan je gevoel van kunnen verlagen waardoor de verhouding van het gevoel dat je het goede gedrag kunt uitvoeren niet opweegt tegen het gevoel van de noodzaak om een gezond dieet te volgen om af te slanken.

Het gevoel van kunnen heeft een grotere invloed op gezond gedrag dan de ernst van de gevolgen. Als je daarnaast ook nog perfectionist bent wil je het ook nog perfect kunnen en dát maakt het uitstellen van een gezond dieet eenvoudiger.

Het gevoel van gezond kunnen leven verbeteren

Wanneer ik je help met afslanken help ik je eigenlijk niet met afslanken. Ik help je met gezond leven en dan komt het afslanken vanzelf. Er zijn meerdere dingen die ik doe om je te helpen met afslanken, maar het krijgen van een virtuele maagband is een heel belangrijk onderdeel.

Deze virtuele maagband geeft je namelijk het gevoel dat je minder kunt eten en eerder een voldaan gevoel ervaart. Je gevoel van ongezond kunnen leven wordt daarmee eigenlijk kleiner gemaakt. De noodzaak om gezond te leven wordt hiermee iets wat je niet meer kunt ontwijken.

Hierdoor heb je ook niet het gevoel dat je een dieet volgt.

Er zijn ook nog andere stappen die gezet worden om je vertrouwen in de virtuele maagband en je eigen kunnen te versterken.

Uiteindelijk is het veranderen van een levensstijl eenvoudiger dan het volgen van een dieet. Uit onderzoek blijkt ook dat het volgen van een dieet erg lastig is als je eens wat langer van huis bent of als er veel tijd tussen de maaltijden zit[4].

Ken jij dat ook dat je een hele drukke dag hebt gehad en je bent vergeten te eten, dat je dan maar snel een pizza bestelt?

Ken jij het ook dat je op vakantie al je gezonde voeding laat voor wat het is en toegeeft aan elke trigger om lekker ongezond te eten?

Van gezond leven automatisme maken

Gezond leven zou dus een automatisme moeten worden, waardoor het niet eens meer in je opkomt om gezond gedrag zoals gezond eten en bewegen uit te stellen. Het hebben van een gezond leven wordt dan een gewoonte.

Een gezond leven kun je trouwens niet op een perfecte manier leiden. Dus ook als perfectionist ben je welkom. Iemand die gezond is kan bijvoorbeeld wel genieten van ongezonde voeding. Je kunt genieten van dat stukje taart op de verjaardag. Je mag genieten van dat bakje chips. Je geniet echter met mate. Zo af en toe, in plaats van elke dag. Dit geeft je ook een adempauze als je het lastig vindt om áltijd gezond te doen, maar zoals gezegd gaat dat een gewoonte worden.

Het doen van wat je weet wat je moet doen, wordt dan een gewoonte. Het uitstellen wordt hierdoor gestopt en je hebt meer vertrouwen in je eigen kunnen.

Door de virtuele maagband krijg je een verschuiving in je gevoel en overtuigingen over gezond eten en gezond leven waardoor je er zin in krijgt. Waardoor je met energie die appel pakt in plaats van met tegenzin. Waardoor jij jezelf met wat anders kunt belonen dan met voeding, zoals bijvoorbeeld leuke kleding.

Heb jij hulp nodig om eindelijk die stap te zetten om gezond te leven? Wil je dat uitstelgedrag stoppen en geloven in je eigen kracht? Ik help je graag in een groep of persoonlijk. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886902003264

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886903003349

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1177/2150137811417975

[4] https://ageconsearch.umn.edu/record/56465/

Over de schrijver
Reactie plaatsen