Gewicht vasthouden in de vakantie

Gewicht vasthouden in de vakantie

3 keer eten per dag, regelmatig bewegen, gezond eten, af en toe wegen (maar niet elke dag) het kan heel eenvoudig zijn. Op gegeven moment heb je de smaak 😉 te pakken en als je dit kunt combineren met een duidelijk ritme komt het helemaal goed.

Je gewicht vasthouden als thuisblijvende moeder is eenvoudig, want je hebt je ritme om het ritme van je kinderen heen gebouwd. Je hebt je ochtendtaken, middagtaken en duidelijke momenten waarop je wél en niet eet.

Als je werkt is het vaak ook nog eenvoudiger om dit ritme vast te houden, want tijdens het werken zelf kan het een beetje apart zijn als je de hele dag maar dingen eet. Dus om dan alleen in de pauze te eten kan heel logisch zijn. De gezonde snack rond 4 uur lukt ook nog wel (hoewel ik 3 maaltijden per dag aanbeveel).

En dan komt het moment, van vakantie. Het zijn vaak de zomervakantie en kerstvakantie die roet in het eten gooien als je bezig bent met afslanken en je gezondheid.

Die vakanties liggen vrij ver uit elkaar en duren relatief lang. Vooral de zomervakantie.

Als je dan ook nog “op” vakantie gaat val je helemaal uit je ritme. Misschien ga je elke dag uiteten. Haal je elke dag croissantjes bij die boulangerie (bakker) met je ene woordje frans “croissant et pain” en ben je al lang blij dat dat je lukt.

Bewegen? Als je niet in een hotel met fitnessruimte zit (en laten we eerlijk zijn, de meesten van ons staan de hele zomer op een camping) vergeet het maar.

Je wilt liever niet lekker jumping jacks doen en dan van die blikken krijgen die zeggen “wie gaat er nu sporten tijdens de vakantie?!”. Hoewel het heen en weer lopen naar het toilet op de camping je ook de nodige lichaamsbeweging geeft.

Ook dat is toch vaak niet afdoende omdat je eetpatroon tijdens de vakantie ook veranderd is.

In de kerstvakantie is het weer een ander verhaal, want je gaat kerst en oud en nieuw vieren. Het zijn een paar momenten waarbij eten heel belangrijk is. Veel mensen komen in deze periode een aantal kilo aan en sommige mensen zelfs heel veel.

En juist als je bezig bent met afslanken, kan dat een ontzettende domper zijn. Het kan je totaal demotiveren om verder te gaan. Dit komt doordat het aankomen je angst dat het je niet lukt kan bevestigen. In dat geval is het belangrijk om niet te vergeten dat er altijd weer een dag is en dat alles zijn ups en downs heeft. Na de vakantie kun je gewoon de draad weer oppakken.

Tijdens de vakantie de draad niet kwijtraken

Het is natuurlijk wel leuker als je tijdens de vakantie de draad niet kwijtraakt. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je om tijdens de vakantie de draad niet kwijt te raken en toch het vakantiegevoel te behouden.

Tip 1: Schrijf ’s ochtends op wat je die dag gaat doen voor jouw lichaam

Door ’s ochtends ergens op te schrijven (zoals in je vakantiedagboek) wat je die dag gaat eten en gaat doen voor je gezondheid begin je de dag met een intentie. Doordat je de dag begint met een gezonde intentie is de kans groter dat je de rest van de dag die intentie vasthoudt en dus niet toegeeft aan dat ijsje van de Italiaanse ijsmaker.

Je kunt ook een vakantiedagboek bijhouden om de vakantie zo bewust mogelijk mee te maken. Dit zorgt ook voor bewust eetgedrag tijdens de vakantie. En het is leuk om later te lezen om herinneringen op te halen 😊.

Tip 2: Kijk of vraag naar wat de lokale bevolking eet en probeer dat uit

De meeste Nederlanders gaan op vakantie naar het zuiden en het leuke voor ons is dat de mensen die daar wonen vaak een gezonder eetpatroon hebben dan de gemiddelde Nederlander.

Zo zat een vriendin van mij eens in Spanje in zo’n wegrestaurant en zag daar iemand gewoon een handje olijven bestellen. Dat was het. Dus dit deed ze dan ook maar. Het waren de lekkerste olijven ooit en het was genoeg om je maag te vullen en een voldaan gevoel te hebben.

Observeer daarom eens de eetgewoontes van de lokale bevolking en neem de gezonde dingen over. Je kunt natuurlijk ook bedienend personeel hiernaar vragen als je gaat uiteten of op de markt wat normaal is om te eten. Misschien kun je zelfs een lokaal kookboek kopen om die gerechten tijdens je vakantie uit te proberen.

Gezond, lekker en het geeft je het gevoel dat je echt op vakantie bent.

Tip 3: Ga hiken

Een ander ding wat de meeste landen hebben wat wij niet zo veel hebben is natuur. Er zijn overal wel wandelpaden. Mooie bossen of bergen waar je een leuke wandeling van een paar uur kunt maken. Je krijgt de mooiste uitzichten te zien, leuke bloemetjes en misschien kom je nog wat leuke wilde beesten tegen.

Het is de manier om op vakantie beweging te krijgen, zonder dat jij die rare persoon op de camping bent die daar jumping jacks staat te doen.

In de winter kun je misschien gaan langlaufen.

Tip 4: Ga shoppen

Shoppen of windowshoppen is ook zo’n mooie vorm van beweging. Je slentert lekker door de straatjes en doordat je af en toe kleding aanpast doe je bijna een soort yoga-oefening.

Je moet natuurlijk niet op een terrasje aan de wijn gaan, kies voor mineraalwater en iets gezonds.

Tip 5: Heb een middagplan

Tijdens de vakantie kom je de ochtend vaak nog wel door. Bijvoorbeeld slapend, of door een paar baantjes in het zwembad te trekken of nog even lekker te lezen, maar die middag. Die kunnen soms heel lang zijn en dan ga je snaaien.

Door een programma te hebben waarbij je ’s middags een activiteit hebt, zoals het bezoeken van grotten of musea, houd je het ritme vast van 3 maaltijden en dat maakt het een stuk eenvoudiger. Bovendien beleef je meer.

Tip 6: Drink voldoende water

Water is zo belangrijk. Juist in warmere klimaten kun je sneller uitgedroogd raken omdat je meer zweet. Die uitdroging kan je het misplaatste gevoel geven dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt. Drink je in Nederland 2 liter water per dag?

Drink dan op je vakantie 3 liter, gewoon voor de zekerheid. Zeker als het er 10 graden warmer is dan hier. Ben je juist in de winter weg? Als het heel erg vriest is de lucht vaak ook heel droog en kun je ongemerkt ook veel vocht kwijtraken, dus ook dan is het belangrijk om veel water te drinken.

Tip 7: Ga zonnen (maar smeer je in)

Vergeet niet om ook te ontspannen. Vakantie is een tijd van rust en bijkomen van je werk of drukke gezinsleven (als je kinderen dat enigszins toelaten terwijl je op vakantie bent). Dus ga ook lekker genieten van de zon. Pak dat strandbedje en ga gewoon liggen zonnen.

Daarbij helpt dit zonnen je ook nog eens met afslanken tijdens de vakantie[1]. Het is nog niet bekend hoeveel je moet zonnen voor dit effect, maar die vitamine D via de huid krijgen helpt je om minder vet op te slaan. Dus ook na de vakantie heb je nog voordeel aan het zonnen tijdens de vakantie! Aangezien je lichaam vitamine D opslaat zodat je de winter doorkomt.

Super toch?

Heb je hulp nodig om ook tijdens je vakantie de mindset te hebben om je te houden aan je gezonde gedrag? Dan help ik je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Bianca.

[1] https://www.gezondheidenco.nl/afvallen-zon-volgens-onderzoek/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Over de schrijver
Reactie plaatsen