Hiermee bedoel ik niet dat je onbewust een trauma hebt verdrongen, hiermee bedoel ik dat je een trauma hebt en dat dit zo’n impact op je heeft dat het je blokkeert om gezond te leven en om keuzes te maken waarvan jij gelukkig wordt. Dit kan je ook blokkeren om gezond te leven, waardoor je net een paar kilo zwaarder bent dan je wilt zijn.
Hoe je eet kan afhankelijk zijn van psychisch trauma, negatieve gebeurtenissen en emotioneel misbruik in je kindertijd en in je volwassen leven. Uit onderzoek[1] blijkt bijvoorbeeld dat deze drie zaken voor eetstoornissen kunnen zorgen, waardoor je bijvoorbeeld te zwaar wordt.
Het gevolg hiervan is namelijk dat je emoties en gedrag niet goed zijn gereguleerd, waardoor je bijvoorbeeld eetbuien kunt krijgen. Daarnaast kun je veel kritiek op jezelf hebben in je gedachten.
Gebeurtenissen uit je jeugd kunnen ook invloed hebben op het gewicht dat je nu hebt. Als je als kind misbruikt, mishandeld (emotioneel of fysiek) of juist verwaarloosd bent is de kans ongeveer 1 op 3 dat je last krijgt van overgewicht[2].
De onderzoekers geven hiervoor meerdere redenen aan, zoals chronische stress. Door chronische stress kan je hele manier van met voeding omgaan veranderen en wanneer je als kind altijd gestrest bent doordat je in een onveilige situatie zit kan dit voor ongezonde patronen zorgen. Met name sociale stress, zoals de vraag of je geaccepteerd wordt zoals je bent, kan ervoor zorgen dat je je angsten weg-eet in lekkere comfort food.
Trauma en je fysieke ontwikkeling
Chronische stress kan namelijk je beloningssysteem in je brein verpesten. Het wordt dan bijvoorbeeld lastiger om plezier te ervaren. De seintjes in je hersenen zijn verstoord waardoor je niet snel het signaal krijgt “dit is leuk”.
Doordat je dan minder gevoelig bent voor dopamine ben je gevoeliger voor verslavingen en daar hoort ook compulsief eten bij.
Daarbij krijg je door stress ook meer last van het honger-hormoon waardoor je echt denkt dat je honger hebt.
De waslijst wordt langer zelfs je darmflora en functioneren van de darm verandert bij chronische stress in de vroege jeugd. Je kunt hierdoor vaker last hebben van ontstekingen en die veranderde darmflora kan er ook weer voor zorgen dat je overgewicht krijgt. De candida-schimmel zorgt er bijvoorbeeld voor je dat je trek krijgt, omdat die stiekem wil mee eten.
Trauma en psychische gevolgen
Een traumatische jeugd kan zorgen voor depressieve klachten als je volwassen bent en zelfs voor post-traumatische stress. Een kwart van de kinderen die niet goed behandeld zijn in hun jeugd kan zelfs last krijgen van het posttraumatisch stress syndroom. Deze twee psychische klachten zijn ook gelinkt aan het hebben van een hoger gewicht dan gezond is.
Sommige mensen die hier last van hebben kunnen bijvoorbeeld de overtuiging hebben gekregen dat het hebben van overgewicht ze beschermt tegen (seksuele) mishandeling in de toekomst.
Onderzoekers (nog steeds bron 2) geven aan dat het behandelen van deze twee psychische klachten mogelijk is en ervoor kan zorgen dat je weer een paar kilo afvalt.
Trauma en gedrag
Zoals eerder gezegd kan het trauma voor stress zorgen en kan dat weer zorgen voor ongezond gedrag, zoals binge-eten en ander ongezond gedrag (zoals roken).
Trauma verwerken en afslanken
Vooral als je een trauma hebt is het belangrijk dat hier ook wat mee wordt gedaan. Dit geven de onderzoekers (bron 2) ook aan. Alleen advies over beweging en voeding is niet altijd voldoende, terwijl je juist ook betere begeleiding krijgt als de adviseur op de hoogte is van dit verleden, zodat je ook goede technieken leert om om te gaan met stress, vervelende herinneringen of specifieke triggers van eetbuien.
Hierdoor wordt het afslanken eenvoudiger en prettiger dan wanneer je alleen een soort eetschema en bewegingsschema hebt.
Hoe kan het trauma je blokkeren?
Zoals de onderzoekers al aangeven kan bijvoorbeeld een seksueel trauma ervoor zorgen dat je onbewust net even te dik blijft omdat je onbewust denkt dat dit je beschermt tegen nieuw seksueel misbruik.
Door trauma’s die je hebt opgelopen kun je dus overtuigingen krijgen die je niet helpen. Verwaarlozing en emotionele mishandeling kan je zelfvertrouwen verlagen en je het gevoel geven dat je waardeloos bent. Dat je misschien die personal trainer niet waard bent, dat dat te duur is en alleen “rijke” mensen dat doen. Dat je die verse groente niet waard bent en dat het raar is om voor de lunch en het avondeten groente te nemen in plaats van brood en groente.
Dit soort blokkades zijn het meest merkbaar in je leven als je eigenlijk iets wilt doen, maar het om de een of andere (vaak onduidelijke) reden niet doet.
Je wilt bijvoorbeeld wel elke dag wandelen, maar toch doe je dit niet. Misschien heb je er zelfs gedachten bij dat je liever niet op straat te zien bent. Of dat je dan beroofd kunt worden of iets ander naars kunt meemaken.
Misschien geef je jouw partner de schuld van zelf niet doen wat je wilt, omdat je door ervaringen uit het verleden denkt dat hij/zij dit niet goed vindt. Terwijl de woorden: “Dit is heel belangrijk voor mij” voor de meeste partners voldoende is om je te helpen met jouw doelen. Je moet alleen het lef hebben om dit met je partner te communiceren zodat hij/zij je niet kan blokkeren of zodat je merkt dat jij eigenlijk jezelf blokkeert door je eigen gedachten over je partner (of andere familieleden).
In de winkel vind je het lastig om even langer stil te staan om je keuze te maken, omdat je bang bent dat je mensen in de weg staat. Terwijl iedereen daar een keuze moet maken en iedereen zijn tijd hiervoor wil nemen.
Je kunt denken dat je nergens goed in bent, terwijl je dat wel moet zijn en daarom verstop je je liever dan dat je ergens heengaat. De sportschool is voor jou een plek van competitie in plaats van zorg voor jezelf. Gezond eten wordt een wedstrijd in plaats van zorg voor jezelf en omdat je denkt dat je hier goed in moet zijn begin je überhaupt niet.
Trauma en triggers
Een trauma kan je niet alleen blokkeren, het kan je ook triggeren om ongezond te doen. Wanneer je last hebt van negatieve gedachten over jezelf of als iets in je omgeving ervoor zorgt dat je het trauma herbeleefd kan dit ervoor zorgen dat je die nare gevoelens weg-eet.
Dit zijn dan de eet-buien die je kunt krijgen.
Trauma verwerken
Het trauma verwerken en leren hoe je op een andere manier met negatieve emoties omgaat kan heel goed helpen om af te slanken, dan kan het bijna als vanzelf gaan. Zelfs als je het idee hebt dat je niet echt last hebt van een trauma, maar dat er gewoon wat minder leuke momenten in je leven waren, is het handig om eens te onderzoeken of die invloed hebben gehad op je overtuigingen. Daarnaast kun je ook checken of momenten die je herinneren aan die pijn (van dat minder leuke moment) er toch voor zorgen dat je ongezonde keuzes maakt in plaats van gezonde keuzes.
Dit is iets waarmee ikveranderwel je mee helpt. Hiervoor maak ik gebruik van allerlei technieken. Aan de ene kant krijg je begeleiding over voeding en beweging en aan de andere kant is er veel aandacht voor de mentale kant van afslanken en of momenten uit je verleden ervoor hebben gezorgd dat er patronen zijn ontstaan die je helemaal niet helpen.
Je wordt dan geholpen om die ongezonde patronen te doorbreken en om bijna automatisch nieuwe patronen te gebruiken die je juist wel helpen om de gezonde-jij te worden/zijn.
Wil je meer weten? Ik help je graag persoonlijk of in een groep. Klik hier voor meer informatie.
Groetjes,
Bianca.
[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-017-0806-6